İnternet sitelerinde sayfayı tararken veya yazılanları okurken okumanız bittikçe kaydırma yaparsınız fakat bazı sitelerde bu pek mümkün olmayabilir. Sayfayı çok fazla ve hızlı kaydırmanıza rağmen bir türlü aşağı inemezsiniz. Bu durum sayfanın görünüşüne etki etmese de arama motorlarını ve kullanıcıları fazlası ile rahatsız eder. Aşağıya inmek için sürekli sayfayı kaydırmak ve sayfanın sonuna gelmek için zaman harcamak anlamına gelir. İnternet ağı hızlı bir ortam olduğundan bu hata kullanıcıların sabrını zorlayabilir. Söz konusu probleme; kaydırma performansını artırmak için pasif işleyicileri kullanmıyor hatası denir. Hatanın ismi uzun gibi dursa da çözümü karmaşık olmayıp basit hamleler ile bu soruna çözüm bulabilirsiniz.
Kaydırma Performansını Artırmak İçin Pasif İşleyicileri Kullanmıyor Hatası Nedir?
Kaydırma performansını artırmak için pasif işleyicileri kullanmıyor hatası WordPress site hızlandırma ile ilgili konulara adım attığınızda karşınıza çıkacaktır. Bu hatanın olduğu WordPress tabanlı sitelerde de ziyaretçiler sayfanın içerisinde gezinmekten keyif duymak yerine bir an önce sayfayı kapatıp aynı bilgileri başka yerden okumaya çalışacaktır. Çünkü sanal ortamda bilgiye ulaşmak kadar onun kullanıcıya sunulması da önemlidir. Sitenin görünümünden tutun da sayfanın akış hızına kadar her şeyin uyum içinde olması gerekir. Kaydırma performansını artırmak için pasif işleyicileri kullanmıyor hatası bu uyumu sekteye uğratır. Birkaç birim kaydırma yapılmasına rağmen sayfanız ya da siteniz tek birim ilerliyorsa ya da sayfa sonuna çoktan gelmeniz gerekirken hala gelemiyorsanız bu hatayı çözümleyerek sayfanızın kaydırma hızı kalitesini artırabilirsiniz.
Kaydırma Performansını Artırmak İçin Pasif İşleyicileri Kullanmıyor Hatası Nasıl Giderilir?
İnternet ortamında bilgiye ulaşmak ve o bilgiyi bir anda tüketmek oldukça kolaydır. Hatta çoğu kullanıcı ziyaret ettiği sitede kaydırma sorunu ile karşılaşırsa tekrardan site içerisinde gezinmek istemeyebilir. Bu durum sadece kullanıcılar açısından değil Google açısından da önemlidir. WordPress sitelerde çok sık karşılaşılan hatalardan biri olan pasif işleyicileri kullanmıyor hatası da bunlardan biridir. Çok fazla zamanınızı almayacak alacak olan bu çözümü sitenizde ya da sayfanızda böyle bir hata ile karşılaşma olasılığına karşı da kaydedebilirsiniz.
Kaydırma performansını artırmak için pasif işleyicileri kullanmıyor hatası nasıl çözülür?
İki basit pratik yöntemle çözebileceğiniz hatayı eğer bir WordPress kullanıcısıysanız Eklentiler mağazasında “insert js code” şeklinde aratarak yaptığınız herhangi bir eklentide aşağıda paylaşılan kodu js alanına ekleyerek hatayı çözebilirsiniz fakat bir hatayı çözmek için eklenti kullanarak siteyi yavaşlatmak pek önerilen bir yöntem değil bu yüzden WordPress panelinde solda bulunan Görünüm>Tema Düzenleyici alanından custom.js gibi dosyaların içine kodu ekleyebilirsiniz.
Eğer farklı bir CMS kullanıyorsanız aktif olarak çalışan bir js dosyası içerisine bu kodu yedirerek hatayı giderebilirsiniz;
(function() { var supportsPassive = eventListenerOptionsSupported(); if (supportsPassive) { var addEvent = EventTarget.prototype.addEventListener; overwriteAddEvent(addEvent); } function overwriteAddEvent(superMethod) { var defaultOptions = { passive: true, capture: false }; EventTarget.prototype.addEventListener = function(type, listener, options) { var usesListenerOptions = typeof options === 'object'; var useCapture = usesListenerOptions ? options.capture : options; options = usesListenerOptions ? options : {}; options.passive = options.passive !== undefined ? options.passive : defaultOptions.passive; options.capture = useCapture !== undefined ? useCapture : defaultOptions.capture; superMethod.call(this, type, listener, options); }; } function eventListenerOptionsSupported() { var supported = false; try { var opts = Object.defineProperty({}, 'passive', { get: function() { supported = true; } }); window.addEventListener("test", null, opts); } catch (e) {} return supported; } })();
Bu işlemleri ve adımları yapmanıza rağmen WordPress tabanlı sitenizde ya da sayfanızda kaydırma performansını artırmak için pasif işleyicileri kullanmıyor hatası devam ediyor ise bu durumda ilk iş olarak önbellek eklentisinden ön belleği temizlemeniz gerekecektir. Ya da sayfanın önbellek eklentisini devre dışı bırakıp PageSpeed testi yapın. Bu testten sonra da sorun devam ediyor ise tarayıcınızın geçmişini silin ve tekrar PageSpeed testini deneyin. Önbellek ve tarayıcı geçmişini temizlememizin sebebi şudur. Eğer sitenin önceki sorunlu hali cache kullanılıp kopyalanmış ise bu iki işlem sayesinde uyguladığınız çözüm sayfada ya da sitede etkisini gösterecektir.